Kortspelet 21 är det som klart ligger bakom spelet black jack. Någon gång på 1800-talet i amerikanska spelsalonger bjöds höga lockande odds för den som fick 21 med ett spader ess och en svart knekt, och namnet var givet: Black jack. Men 21 har rötter längre bak än så, riktigt hur långt vet man inte. Kortspel fanns på 1300-talet och det är möjligt att det då spelades något liknade.
Den spanska leken
I en roman av Miguel de Cervantes, mer känd för böckerna om Don Quijote som skrevs under de första åren av 1600-talet, beskrivs ett slags 21-spel. I romanen beskrivs några fuskare med kortlek. En lek som var den spanska kortleken Cartas, även känd under namnet Baraja Española. Den kortleken har 40 eller 48 kort. Cervantes beskriver hur skickliga fuskarna var att få 21 – spanskans ventiuna – utan essen med värde 1 eller 11. Det finns även hänvisningar från den tiden av andra platser där 21 spelades både i Spanien och Frankrike.
Amerikansk 21
När så spelet 21 introducerades i Amerika, kanske 1700 eller 1800-talen, lockades spelare med en rejäl bonus på 10 gånger insatsen för en 21 med denna speciella kombination. Spelarna som satsade rejält kunde vinna en god hacka med spader ess och antingen spader eller klöver knekt, som då blev black jack. Namnet permanentades och följde med tillbaka till Europa, även om så fina odds inte erbjuds för just den kombinationen. Numer är alla 21 poäng med ett ess, vilket som helst, och någon av knektarna eller en tia black jack. Men den mest tjusiga black jack-kombinationen anses fortfarande vara spader ess plus svart knekt även om de inte ger mer betalt.
Svenskt spel
I Sverige började vi spela black jack under 60-talet. År 1963 införde dåvarande Restaurang Rouletter AB spelet som placerades ut på krogar i landet. Förutsättningen för att få bedriva black jack, enarmade banditer eller roulette var att man innehade serveringstillstånd för alla alkoholhaltiga drycker. Svenskarna lärde sig snabbt spelet som inte skiljer sig så mycket från det ursprungliga 21. De vanligaste kommandon som en spelare kan ge i black jack är:
Hit: Begära ytterligare kort från dealern
Stand: Stå kvar på de erhållna korten, kallas även för stick eller stay
Double down: Att dubbla insatsen vid en viss kortkombination
Split: Att dela upp de första två korten i vardera separat spel